078 - 842 53 33
Mail fb
078 - 842 53 33 Afspraak maken

Vaccineren tegen hondsdolheid

Hondsdolheid

Een van de ziektes waarvoor we bij Dierenarts Keizerskroon in Papendrecht kunnen vaccineren is hondsdolheid. Wat houdt de ziekte hondsdolheid eigenlijk precies in? En wanneer is een inenting nodig?

Hondsdolheid, wat houdt het in?

Hondsdolheid oftewel Rabiës is een ziekte die mens of dier kan krijgen na infectie met het rabiësvirus. Via het speeksel van zoogdieren wordt dit virus overgedragen. Besmetting gebeurt meestal via een beet van een dier. Het kan een week tot meer dan een jaar duren voordat er pas symptomen na een beet ontstaan. Het virus reist vanaf de wond via de zenuwen naar de hersenen, hier ontwikkelen de symptomen zich pas. Hoe verder de locatie van de beet van de hersenen af is hoe langer het duurt voordat er klachten optreden. Ook komt er veel virus in de speekselklieren waardoor er  weer een nieuw dier besmet kan worden na een beet.

Rabiës kan bij verschillende dieren voorkomen, zoals bij honden, vossen, katten, apen, vleermuizen, wasberen en stinkdieren. De mens kan ook besmet worden met het rabiësvirus.

Welke symptomen hebben honden met rabiës?

Een besmette hond ondergaat gedragsveranderingen. De hond kan onrustig of agressief worden en gaan zwerven. Ook is het verdacht wanneer een wilde of schuwe hond plots minder bang wordt. Op latere momenten kunnen er spiertrillingen en -krampen optreden en kan de hond gaan speekselen. Uiteindelijk zal een hond aan symptomen overlijden. Gelukkig komt er op dit moment geen rabiës voor bij honden in Nederland.

Rabiës is ook gevaarlijk voor de mens

Jaarlijks overlijden er wereldwijd tussen de 40.000 en 70.000 mensen aan rabiës. Tien miljoen mensen worden per jaar behandeld na een beet, de behandeling bestaat uit immunoglobulinen en vaccinaties. Indien er symptomen ontstaan van rabiës betekent dit helaas bijna altijd dat genezing niet meer mogelijk is. Symptomen bestaan uit koorts, malaise, verminderde eetlust, keelpijn, misselijkheid, overgevoeligheid voor licht/geluid, een abnormaal gevoel op de plek van beet, krampen en watervrees. Uiteindelijk veroorzaakt rabiës verlamming, coma en het overlijden van de patiënt. Mensen die een hoog risico lopen om de ziekte op te lopen kunnen worden gevaccineerd.

Zoals gezegd komt rabiës momenteel gelukkig niet voor bij honden in Nederland. Hier lijkt het virus enkel bij vleermuizen voor te komen, het gaat bij vleermuizen om een andere versie waardoor het besmettingsgevaar beperkt lijkt voor de mens. Neem hier echter absoluut geen risico mee en pak een vleermuis nooit op zonder stevige handschoenen.

Wat kunnen we doen aan deze ziekte?

Als er symptomen zijn kunnen we helaas niks meer doen. Gelukkig hebben we wel vaccinaties die goed werken. In Nederland is het niet nodig om uw hond te vaccineren. Wanneer u de grens overgaat naar het buitenland met uw eigen hond uit Nederland dient deze minstens drie weken voor vertrek gevaccineerd te zijn met een rabiësvaccin.

Geen honden uit het buitenland zonder vaccinatie tegen rabiës

In Nederland gelden strenge regels betreft het importeren van honden omdat we deze ziekte buiten Nederland willen houden. Alle honden die Nederland binnen reizen moeten gevaccineerd zijn voor rabiës. Dit betekent dus ook dat pups pas op een leeftijd van 15 weken naar Nederland mogen komen, mits ze voor rabiës zijn gevaccineerd op 12 weken leeftijd. We begrijpen dat dit soms vervelend is, maar als u net hebt gelezen hoe ernstig deze aandoening is zult u ook begrijpen dat deze regels echt noodzakelijk zijn om de ziekte hier weg te houden.

Binnenkort naar het buitenland met uw huisdier? 

Indien u van plan bent om in de toekomst uw huisdier mee te nemen op reis buiten Nederland dan is het verplicht om hem of haar te laten chippen en om te vaccineren tegen rabiës. Indien u hiervoor een afspraak wilt maken bent u uiteraard van harte welkom bij ons.

Vragen of afspraak maken? 

U kunt natuurlijk ook altijd contact opnemen met een van onze gediplomeerde paraveterinairen voor advies op maat. Neem contact op via het getoonde reactieformulier of bel direct: 078 - 842 53 33.

Direct contact

Voor direct telefonisch contact of voor het maken van een afspraak zijn wij bereikbaar op:
078 - 842 53 33.

Online inschrijven

Afspraak maken

 

Kunnen wij u helpen?

 

De beste dierenartsenpraktijk van Papendrecht

  • Uitstekende diergeneeskunde, normale prijzen
  • Ervaren dierenartsen en assistent
  • Moderne praktijken en apparatuur
  • Total care door samenwerking
  • Laagdrempelig en persoonlijk
  • 365 dagen bereikbaar bij spoed
Neem contact met ons op