078 - 842 53 33
Mail fb
078 - 842 53 33 Afspraak maken

Voorkom gebitsproblemen bij uw konijn

Gebitsproblemen konijnen

Het gebit van een volwassen konijn bestaat uit tweeëntwintig kiezen, vier snijtanden en twee stifttanden achter de bovenste snijtanden. De tanden en kiezen groeien levenslang door, gemiddeld 2 mm per week. Door te kauwen slijten de kiezen en tanden op elkaar af. Het is voor een konijn dus belangrijk dat hij voldoende kan malen, zodat de elementen op de goede lengte blijven.

Hoe ontstaan gebitsproblemen?

Gebitsproblemen ontstaan als het afslijten van het gebit niet goed verloopt. De snijtanden kunnen scheef afslijten of langs elkaar groeien. Hetzelfde geldt voor de kiezen, alleen kun je dat niet zo makkelijk vanaf de buitenkant zien. De kiezen van de onderkaak groeien richting de tong en die van de bovenkaak richting de wangen. Als deze niet meer slijten kunnen er haken ontstaan die wondjes in de bek veroorzaken. Wordt het probleem pas laat opgemerkt dan treden er vaak ontstekingen en beschadigingen op.

Symptomen gebitsproblemen konijn

Hoe merkt u dat uw konijn gebitsproblemen heeft?

  • Niet eten, terwijl hij nog wel interesse in voer heeft
  • Spelen met eten (voerproppen maken)
  • Overmatig speekselen
  • Slecht verzorgde vacht
  • Verdikking aan de kaak
  • Vermageren
  • Of juist een gasbuik hebben (als gevolg van stilliggende darmen)

Als u deze symptomen opmerkt bij uw konijn, is het verstandig om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. En al helemaal als hij niet eet, want dan kan zijn situatie heel snel verslechteren. Lees hier wat er met Blacky gebeurde toen hij niet at.

Behandeling van gebitsproblemen

Tijdens het consult zal het gebit van uw konijn bekeken worden. De snijtanden zijn vaak goed te beoordelen van buitenaf en de kiezen kunnen met een speciale lamp met opzetstuk bekeken worden. Dit is echter niet altijd makkelijk bij een wakker dier, dus voor een goede bekinspectie is het soms nodig om het konijn onder narcose te brengen. Te lange snijtanden en haken op de kiezen kunnen worden afgeslepen met een speciale boor of vijl. Aangezien de tanden blijven groeien is het in sommige gevallen nodig om deze behandeling periodiek te herhalen.

Hoe voorkom je gebitsproblemen?

Uiteraard is voorkomen beter dan genezen! Het is daarom van belang uw konijn de juiste voeding aan te bieden. Dit houdt in ieder geval in dat uw konijn voldoende vers hooi krijgt zodat hij goed kan kauwen om de tanden af te slijten. Daarnaast is voldoende calcium en vitamine D in het voer belangrijk. Geef uw konijn dus ook goede kwaliteit bikskorrels. Tenslotte wordt tijdens de jaarlijkse check-up het gebit van uw konijn goed bekeken, waardoor problemen vroegtijdig kunnen worden opgemerkt.

Vragen of afspraak maken?

U kunt natuurlijk ook altijd contact opnemen met een van onze gediplomeerde paraveterinairen voor advies op maat. Neem contact op via het getoonde reactieformulier of bel direct: 078 - 842 53 33.

Dierenarts Keizerskroon is gesloten

Helaas moeten wij meedelen dat wij onze praktijk, Dierenarts Keizerskroon, per direct moeten sluiten.

Bekijk meer informatie
Ga naar de website van Dierenziekenhuis Rotterdam

 

De beste dierenartsenpraktijk van Papendrecht

  • Uitstekende diergeneeskunde, normale prijzen
  • Ervaren dierenartsen en assistent
  • Moderne praktijken en apparatuur
  • Total care door samenwerking
  • Laagdrempelig en persoonlijk
  • 365 dagen bereikbaar bij spoed
Neem contact met ons op