078 - 842 53 33
Mail fb
078 - 842 53 33 Afspraak maken

Bobbie had last van maden

Konijn met madenziekte

Blog Janneke | Geplaatst op 15 mei 2019

Wat een heerlijk zomers weer was het de afgelopen weken! Dit heeft veel voordelen, maar ook een groot nadeel: de insecten en ongedierte zijn weer volop aanwezig. We hebben de laatste weken tijdens het spreekuur alweer teken verwijderd en massaal vlooien gespot. Helaas hebben we ook het eerste konijn van dit jaar gezien met de madenziekte. 

Bobbie, een lief konijntje van 9 jaar oud, werd tijdens de spoeddienst bij ons gebracht vanwege maden. Maar wat is de madenziekte? Myiasis (madenziekte) wordt veroorzaakt door de groene vleesvlieg. De vlieg legt eitjes op het konijn en deze eitjes ontwikkelen zich tot maden. Een made is wittig van kleur en kan zich vrij snel voortbewegen. Maden voeden zich met de huid en weefsels van het konijn en maken zo grote schade. De vlieg heeft sterke voorkeur voor vieze vacht, aangekoekte poep in de vacht of huidontstekingen. Dit probleem zien we dus vooral als het konijn zichzelf niet goed kan schoonmaken of de poep blijft hangen door bijvoorbeeld diarree of verkeerde voeding. Bij Bobbie is er sprake van een chronisch probleem, waardoor ze regelmatig een vieze kont heeft en dus een verhoogd risico heeft op myiasis. 

De behandeling van myiasis bestaat uit zoveel mogelijk vieze vacht weg scheren en alle maden verwijderen. Er was helaas bij Bobbie al een flinke huidbeschadiging zichtbaar. We hebben haar achterhand goed gewassen en de wond ingesmeerd met een honingzalf. Verder kreeg Bobbie pijnstilling, iets om haar darmen op gang te houden en een antibioticum. Bobbie heeft een sterke eigen wil en laat zich niet zomaar klein krijgen. Dit liet ze tijdens de behandeling al doorschemeren, maar enkele dagen na de behandeling was ze alweer lekker aan het rondhuppelen. 

Wees tijdens de warme maanden extra alert op de aanwezigheid van groene vliegen in de buurt van onze konijnen. Myiasis heeft een ontzettend snel verloop. Als we bij Bobbie tot de volgende ochtend hadden gewacht, zou de schade veel groter zijn geweest met alle gevolgen vandien. Verder is de hygiëne in het hok en van het konijn van groot belang. Kijk iedere dag het konijn onder de staart om te controleren of er geen ontlasting aan de vacht bij de anus gekleefd zit. Als dit wel het geval is, ga dan na of de voeding in orde is. Een konijn heeft maar 20 gram konijnenvoer per kilogram lichaamsgewicht nodig. Dit dient aangevuld te worden met ongelimiteerd hooi. Verder kunnen we konijnen die risico lopen, inspuiten met een anti-vliegenmiddel. Deze spray schrikt de vliegen af en doodt de maden op het konijn. De spray kunt u verkrijgen bij ons op de praktijk.

Kortom, houd rekening met maden tijdens de warme maanden! Bij twijfel over de ontlasting en voeding van uw konijn of bij een (aanhoudende) vieze achterhand, kunt u altijd contact opnemen met ons. 

Vragen of afspraak maken?

U kunt natuurlijk ook altijd contact opnemen met een van onze gediplomeerde paraveterinairen voor advies op maat. Neem contact op via het getoonde reactieformulier of bel direct: 078 - 842 53 33.

Afspraak maken

 

De beste dierenartsenpraktijk van Papendrecht

  • Uitstekende diergeneeskunde, normale prijzen
  • Ervaren dierenartsen en assistent
  • Moderne praktijken en apparatuur
  • Total care door samenwerking
  • Laagdrempelig en persoonlijk
  • 365 dagen bereikbaar bij spoed
Neem contact met ons op