078 - 842 53 33
Mail fb
078 - 842 53 33 Afspraak maken

Voedselallergie en het eliminatiedieet bij hond en kat

Huisdieren met voedselovergevoeligheid

In de praktijk zien we vaak honden en katten met huidklachten: jeuk, rode plekken, ontstoken oren. Door jeuk of irritatie krabben ze zichzelf en ontstaan er korstjes, schilfers en soms zelfs wondjes op de huid. Dit zijn vervelende klachten en het is dan ook aan ons om de oorzaak te vinden en uw dier van de klachten af te helpen. Het kan bijvoorbeeld door vlooien komen, maar heeft u wel eens van voedselallergie gehoord?

Voedselallergie bij huisdieren

Voedselallergie is een overgevoeligheidsreactie van het lichaam op voeding. Dit ontstaat bijna altijd door een specifiek eiwit. Symptomen van voedselallergie zijn vaak jeuk aan de huid en maag- en darmproblemen zoals braken en diarree.

Het eliminatiedieet

Het is geen eenvoudige opgave om de diagnose 'voedselallergie' bij uw huisdier vast te kunnen stellen. We onderzoeken deze diagnose door middel van een eliminatiedieet. Tijdens dit dieet verwijderen we eiwitten uit de voeding en laten we uw huisdier een hypo- of anallergeen dieet volgen. Deze voeding kunt u kant-en-klaar bij ons kopen, maar is ook gemakkelijk zelf te maken. Kies dan bijvoorbeeld voor het geven van stukjes hertenvlees of struisvogelvlees. Dit zijn eiwitbronnen die over het algemeen niet in commerciële diervoeding zijn verwerkt. Het is belangrijk dat uw huisdier zich minimaal zes weken lang strikt aan dit dieet houdt. Naast water, mag uw huisdier dagelijks dus enkel deze stukjes vlees binnenkrijgen. Geef dus zeker ook geen extra snoepjes of etensrestjes.

Diagnose na eliminatiedieet

Na zes weken dieet merkt u of de jeukklachten van uw huisdier zijn afgenomen. Als dit niet het geval is, is er geen sprake van voedselallergie en vervolgen we ons onderzoek om de juiste diagnose te kunnen stellen. Wanneer de jeukklachten na zes weken wel zijn afgenomen, heeft uw huisdier waarschijnlijk last van voedselallergie.
Om een andere oorzaak uit te kunnen sluiten, is het van belang dat u nogmaals de oude voeding aan uw huisdier geeft om te zien of de allergische reactie weer opspeelt. Wanneer dit gebeurt, kan de diagnose 'voedselallergie' bevestigd worden.

Voer met mate

Wanneer er sprake is van ernstige jeuk, kunt u uw huisdier hier tijdelijk medicatie voor geven. Deze medicatie moet langzaam worden afgebouwd om de effecten van het eliminatiedieet te kunnen beoordelen. Een hoop baasjes zijn zo blij dat hun huisdier geen jeuk meer heeft, dat ze het dieetvoer blijven geven. Wanneer u toch kiest voor andere voeding, is het belangrijk dat u uw huisdier hier geleidelijk aan laat wennen. Start met kleine porties en gebruik nooit meer dan één soort voer tegelijkertijd.

Neem contact met ons op

Heeft uw hond of kat last van huidklachten? Beloop dit proces dan met een vaste dierenarts! Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op via 078 - 842 53 33. U kunt ook online een afspraak maken!

Afspraak maken

 

De beste dierenartsenpraktijk van Papendrecht

  • Uitstekende diergeneeskunde, normale prijzen
  • Ervaren dierenartsen en assistent
  • Moderne praktijken en apparatuur
  • Total care door samenwerking
  • Laagdrempelig en persoonlijk
  • 365 dagen bereikbaar bij spoed
Neem contact met ons op